diumenge, 5 de juny del 2011

Nuclear ?


Fa dies vàrem sentir a Angela Merkel, una defensora de les Nuclears, que Alemanya obria un procés pel tancament de les Nuclears, per la catàstrofe a la central de Fukushima, danyada pel terratrèmol i posterior tsunami que va castigar el nord-est del Japó el dia 11 de març. Ha fet que la cancellera es replantegés la seva política nuclear. Així, arran d'aquest desastre va ordenar suspendre l'activitat de les centrals més velles i va obrir un debat intern per abandonar l'energia nuclear.
Aquests dies estem veien com un moviment anti-nuclear es comença a moure a Catalunya. Un exemple és la Manifestació d'aquest matí a Barcelona, tot això està molt bé! Però si es vol fer hi haurà d'haver un debat intern com ha passat a Alemanya. S'haurà de plantejar un futur sense les Nuclears.
Jo no estic a favor d'aquestes Nuclears, però he de reconèixer que tenim un país mal acostumat al consum elèctric, que vull dir? Fa molts anys que en aquest país no es paga el preu de la corrent al preu que tocava, per això la famosa liberalització del mercat elèctric. Això va provocar fa uns anys enrera que el consum deixés d'importar, les cases s'han equipat i acomodat amb uns consums altíssims. Ara, després de la liberalització els preus s'han començat a disparar i des de Europa han començat a prohibir les bombetes incandescents de més alt consum, es promou tot el tema de la il·luminació de baix consum, electrodomèstics classe AAA i així amb tot.
Perquè faig aquesta retòrica? Bé, doncs amb això, el que vull dir és que s'haurà de treballar molt amb la conscienciació de la gent i comerços pel tema dels consums, tan en polítiques d'ajudes per reconvertir els sistemes actuals, com en polítiques d'ajuda per fomentar la indústria d'aquestes a casa.
Conclusió, podem viure sense Nuclears? SI, podem i crec que ho farem si hi ha voluntat política de canviar les coses i la gent pren consciència que haurà de pagar més.